Seniorkurs Mönsterås2019-06-19T07:41:20+01:00

SENIORKURS I MÖNSTERÅS

Förkovra dig och träffa nya människor på vår nya seniorkurs i Mönsterås i höst. Kursen omfattar två halvdagar i veckan och på schemat står vitt skilda ämnen – genetik, massmedia, prylar, matematiska mysterier, Australien, hälsa, kost och livsstil och mycket mer.

Oskarshamns Folkhögskola har haft seniorkurser i Oskarshamn under många år, ett omtyckt koncept för daglediga 50-plussare. Till hösten 2019 startar vi seniorkurs i Mönsterås. En kurs (tisdag och torsdag) är redan fullbokad och vi har därför öppnat upp en kurs till. Om du anmäler dig nu så är det till kurs nummer två med lektioner måndag eftermiddag och onsdag förmiddag. Kursinnehållet  är det samma.

GREJEN MED PRYLAR

Lärare under höstterminen är Elenor Håkansson och Viktoria Ålund samt ett antal inbjudna gäster. Elenor och Viktoria är utbildade lärare i grunden, som båda samlat på sig många spännande erfarenheter.

Elenor har planerat för följande teman:

 • Bin – ingen bisak – grundläggande om bin och binas betydelse för den biologiska mångfalden.
 • Miljön – vad är det som händer? Lär dig mer om klimatförändringar, försurning, övergödning och förlust av biologisk mångfald. Och vad vi kan göra åt det!
 • Grejen med prylar – Vi diskuterar vilken betydelse saker har i våra liv och går igenom 1900-talets design.
 • Genetik, genteknik och gen-etik – Hur hänger DNA, gener och kromosomer ihop? Vad kan man göra med genteknik? Vad bör man göra?
 • Vatten – ett ovanligt vanligt ämne – om vattnets särskilda egenskaper och vattnets betydelse för livet på jorden.
 • HBTQ-frågor – lär dig mer om normer, begrepp, historik och nuläge för HBTQ-personer.
 • Fantastiska tal – om några matematiska mysterier och spännande siffror.

AUSTRALIEN

Viktoria har bott i Australien under många år och har mycket att berätta därifrån. Det är ett av hennes teman under hösten. Det här är hennes plan:

 • Hälsa, kost och livsstil – Hur kan sockret påverka vår hälsa, vilka konserveringsmedel och färgämnen finns i vår mat? Vad prioriterar vi i våra liv? Hur kan vi undvika inre stress, sömnsvårigheter och andra faktorer som påverkar våra liv?
 • Australien – Följ med på en upptäcktsresa som börjar med hur ursprungsbefolkningen levde innan européerna anlände till kontinenten. Resan fortsätter med Australiens tid som straffkoloni och fullföljer sedan med resten av den färgsprakande utvecklingen till dagens Australien.
 • I litteraturen och lyrikens värld – Har du tänkt på alla budskap som finns i sångtexter? Var med och lyssna, diskutera och tolka både äldre och mer nyskrivna sångtexter. Känner du till skillnaden mellan en Haiku och en Tanka-dikt? Kanske vore det spännande att prova på att skriva poesi? Vi tittar även på hur olika stilfigurer skapar effekter i texter i vår vardag.
 • Massmedia – Vad innebär egentligen massmedia och hur blir vi påverkade av det?

Kursen innehåller en variation av föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Det kan även bli studiebesök.

DU SÖKER TILL EN TERMIN

Höstterminen börjar vecka 34 och pågår till och med vecka 51. Vecka 44 är det höstlov och därmed uppehåll.  Du söker till en termin. Planen är att fortsätta vårterminen 2020, med båda ”gamla” och nya deltagare.

Om det är för få anmälningar till kursen kan det komma att utgå.

ANMÄLAN

Kurs 1 (Fullbokad)
Tisdagar 13.00-16.30
Torsdagar 8.30-12.00

Kurs 2 (Anmäl dig via knappen här på sidan)
Måndagar 13.00-16.30
Onsdagar 8.30-12.00

Kursstart vecka 34. Uppehåll vecka 44.

Plats: Häradshövdingegatan 8 i Mönsterås. (Lokal hos Studieförbundet Vuxenskolan)

Anmäl dig via knappen ANMÄLAN här på sidan. Om du har frågor om ansökan eller behöver hjälp, kontakta skolan.

Du når vår skoladministratör Ann Sundkvist på 0491-768 117. Under veckorna 28,29 och 30 har vi stängt.

Undervisningen är kostnadsfri.

Du betalar en bekräftelseavgift på 300 kronor (avgiften går till deltagarförsäkring och visst studiematerial) och säkrar med den din plats på kursen. Det ingår också en serviceavgift på 800 kronor/termin för fika.

Under sommaren når du oss under vecka 26-27 samt vecka 31 klockan 8.00-12.00. Därefter är det öppen som vanligt.

Tel: 0491-76 81 17