SENIORKURS I MÖNSTERÅS

Allmänbildning, aktuella ämnen, diskussioner och samtal, studiebesök, spännande gäster och trevlig samvaro! 

På seniorkursen samlas vi två halvdagar per vecka för att lära mer inom ett brett spektrum av ämnen. Varje tillfälle består av två lektionspass med fikapaus mellan. Lektionspassen har varierat upplägg med till exempel föreläsningar, gruppdiskussioner, övningar, film, tipspromenader och andra utomhusaktiviteter. Under terminen görs också ett eller flera studiebesök. Kurserna vänder sig till dig 50+ som är dagledig då kurserna går på dagtid.

MILJÖ OCH EGENVÅRD

Tre lärare blir de samma under höstterminen. En av dem är Ingela Johnzon som har mångårig erfarenhet av olika former av utbildning. Hon är också verksam med olika typer av hantverk. Under hösten kommer hon att ta upp teman inom områden som miljö, egenvård, näring, musik och skapande. Det blir en del trädgård och kryddor och även skrivande och lyrik.

Anette Bard Berglund ska också undervisa på kursen. Hon är utbildad socionom och har erfarenhet av att leda kurser i t.ex. gammeldans och friskvård. Hon har vandrat i fjällen och jobbat på fjällstation, så därifrån har hon en del att dela med sig av. Djur och natur är områden hon planerar att ha lektioner kring. Andra teman inför hösten är sociala frågor och friskvård med en del praktiska övningar.

VÄSTVÄRLDENS DEMOKRATISKA VÄRDEGRUND

Etikläraren Torbjörn Helmner, som jobbat ett år på seniorkurserna tidigare, kommer tillbaka under hösten. Så här presenterar han sina lektioner i höst:
“Varje ny generation måste återta och inta demokratins rättigheter och skyldigheter. Vad menar vi med det och vad innebär det? En kurs i Etik, historia och filosofi i en spännande blandning.”

Ann-Sofie Karlsson jobbar på kursen de första fyra veckorna. På hennes lektioner väntar IT-kunskap, svenska uppfinnare och kända svenskar. Efter henne återkommer historieläraren Anders Nordström ett par gånger. Han har haft lektioner på seniorkurserna tidigare.

TISDAG & TORSDAG

I Mönsterås har vi kurs tisdagar och torsdagar med start vecka 35. Kurserna hålls i PRO-gården där det finns gått om utrymme och tillgång till kringutrymmen utöver lektionssal. Du kan söka till följare två alternativ:

Mönsterås A:  tisdagar 8.30-12.00 och torsdagar 13.00-16.30
Mönsterås B: tisdagar 13.00-16.30 och torsdagar 8.30-12.00

BEREDSKAP FÖR DISTANSUNDERVISNING

Kurserna börjar vecka 35 och har uppehåll vecka 44 då det är höstlov. Skolans förstahandsalternativ med den information som finns nu är att kurserna kan genomföras med fysiska träffar på plats. Vi har beredskap för distansundervisning om det skulle komma rekommendationer som föranleder detta med anledning av pandemin. Om du söker till kursen bör du vara beredd på att vara flexibel och delta oavsett.

Om kursen startar eller går över på distans så kommer undervisningen att genomföras med en undervisningsplattform anpassad för detta som heter  Google classroom. Du bör därför ha tillgång till egen dator/platta med internetuppkoppling i ditt hem. Om distansundervisning skulle bli aktuell kommer skolan att bistå med hjälp för att komma igång om så önskas. 

ANMÄLAN STÄNGD

Här kan du anmäla dig till seniorkurs i Mönsterås under höstterminen 2021. Sista anmälningsdag är den 13 juni. Anmäler du dig senare hamnar du på reservplats med chans till sen antagning. Besked kommer i så fall i augusti.

Du väljer mellan alternativen:
Mönsterås A:  tisdagar 8.30-12.00 och torsdagar 13.00-16.30
Mönsterås B: tisdagar 13.00-16.30 och torsdagar 8.30-12.00

Då vi har ett tak för antalet på en kurs kan du välja att anmäla dig till båda alternativen för att ha bäst chans att få en plats. Detta gör du genom att ange första- och andra-handsalternativ inne i anmälan. Om det är fler anmälda än antal platser så prioriterar vi enligt principen “kortast tid på seniorkurs tidigare antas först”.

Om du har problem med ansökan kan du ringa till Ann tisdagar till fredagar (ej måndagar) för att få hjälp.
Tel: 0491-76 81 17
Mejl: ann.sundkvist@ofhsk.se

Folkhögskolan hyr lokaler i PRO-gården i Mönsterås. Adressen är Parkgatan 11.

Du betalar en bekräftelseavgift på 150 kronor när du tackar ja till din plats.

Serviceavgiften för höstterminen är 1 500 kronor. I den avgiften ingår fika vid varje tillfälle, förbrukningsmaterial och obligatorisk deltagarförsäkring.

Om du har frågor om ansökan:

Ann Sundkvist
Skoladministratör
0491-76 81 17
ann.sundkvist@ofhsk.se