SENIORKURS I OSKARSHAMN

Allmänbildning, aktuella ämnen, diskussioner och samtal, studiebesök, spännande gäster och trevlig samvaro! Det är dags att anmäla sig till seniorkurs på Oskarshamns Folkhögskola hösten 2020.

På seniorkursen samlas vi två gånger per vecka för att lära mer inom ett brett spektrum av ämnen. Varje dag består av två lektionspass med fikapaus mellan. Lektionspassen har varierat upplägg med till exempel föreläsningar, gruppdiskussioner, övningar, film, tipspromenader och andra utomhusaktiviteter. Under terminen görs också ett eller flera studiebesök. Kurserna vänder sig till dig 50+ som är dagledig då kurserna går på dagtid.

SIFFERMAGI, ENERGI OCH LIVET

Kursledare och undervisande lärare på halva kurstiden är Elenor Håkansson som är en erfaren pedagog med breda kunskaper framför allt inom biologi och miljöfrågor. Elenor kommer bland annat att ta upp följande områden:

 • Livet – biologiskt perspektiv och mänskliga tankar
 • Olympiska spelen – en spegling av världen och tiden
 • Vår fantastiska kropp – en resa genom människokroppen
 • Energi för framtiden – om våra energikällor
 • Siffermagi och spännande geometri

LIVET PÅ KORALLREVET

Emma Olsson, ny lärare i engelska på Allmän kurs kommande läsår, kommer även att ha undervisning på seniorkurserna i Oskarshamn. Förutom engelska har hon bland annat studerat antropologi, arkeologi och medie- och kommunikationsvetenskap. Under en period jobbade hon som dykinstruktör vid dykcenter i Grekland och Thailand. Några av hennes teman inför hösten är:

 • Litteratur och språk
 • Diktare/poesi
 • Språkhistoria, ex etymologi, språkträd
 • Livet på korallrevet
 • Datakunskap och livet på internet

KONFLIKTER OCH SAMTAL

Den tredje läraren är Britt-Marie Domeij, lärare i bland annat svenska. Här kommer några punkter från hennes planering:

 • Vad är egentligen kommunikation
 • Olika kulturers sätt att kommunicera
 • Olika typer av samtal
 • Konflikter – lösning
 • Kända tal
 • Argumentation
 • Vad är  dramatik?
 • Film – analys

BEREDSKAP FÖR DISTANSUNDERVISNING

Kursstart sker under vecka 37. Det är något senare än vanligt för att skolan ska hinna ta ställning till hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av Covid-19 påverkar undervisningen. Vi kommer att ha beredskap för såväl undervisning på plats som för distansundervisning. Om du söker till kursen bör du vara beredd på att vara flexibel och delta oavsett.

Om kursen startar på distans så kommer undervisningen att genomföras med en undervisningsplattform anpassad för detta som heter Google classroom. Du bör därför ha tillgång till egen dator/platta med internetuppkoppling i ditt hem. Inför kursstart kommer skolan att bistå med hjälp för att komma igång om så önskas.

ALTERNATIVA LOKALER

Vid undervisning på skolan finns beredskap för olika alternativ när det gäller lokal. Vi kommer att eftersträva en ”luftig” lösning. För att lyckats med det kan olika lokaler komma att användas från gång till gång. Det kan vara allt ifrån konferenslokal till en tillfällig lektionssal i gympasalen.

Den första juni fattar Folkbildningsrådet beslut angående fördelning av extra deltagarveckor till folkhögskolor som ansökt om det för höstterminen. Det beslutet avgör hur många seniorkurser Oskarshamns Folkhögskola kan genomföra under hösten 2020. Nu har beskedet kommit (glädjande!) och vi kan erbjuda två kurser i Oskarshamn under höstterminen.

ANMÄLAN HT 2020

Anmälan till hösten 2020 sker via knappen här på sidan. Du kommer till ett anmälningsformulär där du både kan anmäla dig till kursen onsdag och fredag, och göra en intresseanmälan till den kurs som kan bli av beroende på beslut från Folkbildningsrådet. Nu är det klart att även den kursen blir av. Kurstider för denna är tisdag eftermiddag och torsdag förmiddag.

Vilka som antas till kursen/kurserna:
Helt nya deltagare tas in först. Därefter sker en prioritering enligt principen: de som gått kortast tid på seniorkurs tidigare kommer in först.

Sista ansökningsdag: 16 juni 2020
Om du söker senare hamnar du på reservplats.

Kurserna börjar v. 37 och pågår t.o.m. v. 51

Kursanmälan kan göras till Oskarshamn A:
Onsdagar: 13.00-16.30
Fredagar: 8.30-12.00

Kursanmälan kan göras till Oskarshamn B:
Tisdagar: 13.00-16.30
Torsdagar: 8.30-12.00

Bekräftelseavgift 300 kr.

Servicekostnad 1 650 kr/termin (bekostar en termins fika i vår restaurang samt vissa måltider i samband med aktiviteter och fester).

Kostnader utöver ordinarie lektioner, som inträde vid studiebesök m.m, bekostas av respektive deltagare.

OBS! Om det blir distansundervisning kommer servicekostnaden att justeras ned.

Om du har frågor om ansökan:

Ann Sundkvist
Skoladministratör
0491-76 81 04
ann.sundkvist.osk@folkbildning.net

Frågor i övrigt:

Lotta Lindqvist
Biträdande rektor
0491-76 81 03

lotta.lindqvist.osk@folkbildning.net