FOLKBILDNING BYGGER PÅ IDEALITET!
I folkbildningens begynnelse på 1800-talet så var folkrörelserna i Sverige högst engagerade i uppbyggnaden av det som idag är folkhögskolor och studieförbund. Många människor bidrog med arbetskraft och gåvor i form av både pengar och naturagåvor. Hela folkbildningen är en del av civilsamhället och den idéburna sektorn. Så småningom började också den privata sektorn och den offentliga sektorn stödja folkbildningen på olika sätt och de skolor som finns runtom i Sverige blev bemyndigade att utbilda på statens uppdrag mot bidrag. Dock har alltid den ideella delen av folkbildningen fortlevt och många av de rörelsedrivna skolorna får fortfarande olika typer av stöd från sina huvudmän, så även Oskarshamns folkhögskola.
VAD KOMMER PENGARNA IFRÅN?
Den största intäkten för Oskarshamns folkhögskola är stats- och regionbidrag, för närvarande omkring 15 miljoner kronor. Vid sidan av det får vi ett stöd av Växjö stift samt olika mindre bidrag från SPSM, Svenska kyrkan och Arbetsförmedlingen som är kopplade till specifika utbildningar och/eller åtgärder. Då dessa pengar inte räcker för att bedriva skolverksamheten fullt ut har vi också en restaurang och konferensanläggning som bidrar till omkostnader för lokaler samt att bland annat kunna erbjuda internatdeltagare ett subventionerat pris.
HAR VI SÅ DET RÄCKER?
Både ja och nej, vi gör fortfarande underskott i verksamheten och varje år äter det på våra besparingar. Åtgärder har vidtagits för att nå balans i ekonomin och resultatet av det kommer vi förhoppningsvis se under kommande år. Men i takt med att omkostnader för fastigheter, energi, personal och allt annat har ökat samtidigt som intäkterna har stått still så krymper hela tiden marginalen på våra besparingar. Vi kan nog få hela bygget att gå runt men det blir inte många kronor över till underhåll och renoveringar eller för den delen orgelreparationer och vattenläckor.
DITT STÖD ÄR VIKIGT!
Civilsamhället i allmänhet och, i just detta fallet, Oskarshamns folkhögskola i synnerhet är beroende av människor som brinner för verksamheten. Församlingar tar upp kollekt, enskilda människor ger gåvor, någon bidrar ideellt som lärare. Allt detta gör skillnad för oss därför att det hjälper oss att både upprätthålla och utveckla verksamheten. Inget stöd är för litet för att göra skillnad!
HUR KAN JAG STÖDJA OSKARSHAMNS FOLKHÖGSKOLA?
- Ge en gåva eller bli månadsgivare
- Ställ upp som ideell lärare
- Testamentera arv till skolan
- Kom och ät lunch i restaurangen
- Låt ditt företag sponsra skolan
- Hjälp till att bygga eller renovera/underhålla
- Lägg din konferens här
- Ta upp kollekt i din församling
- … och förmodligen mycket mer
TACK FÖR DITT STÖD!
BG: 282-2948 (Märk insättningen med ”Gåva”)