ALLMÄN KURS HÄLSA – GYMNASIENIVÅ

Allmän kurs hälsa är för dig som vill bli klar med dina gymnasiestudier. Här får du möjlighet att studera i en lugnare miljö och i ett tempo som passar dig. Du läser behörighetsgivande ämnen varvat med hälsokurser med fokus på mental hälsa, kost och rörelse.

Syftet med profilen hälsa är att ge dig verktyg att hantera vardagen både mentalt och fysiskt. Du får möjlighet att lära dig mer om hur kroppen och hjärnan fungerar, näringslära, olika former av fysisk rörelse, mental träning, stresshantering, motivation och mycket mer. Allmän kurs vill ge dig möjlighet till ett hälsosamt liv i balans.

Du kan komplettera tidigare gymnasiestudier eller få hela din gymnasiekompetens hos oss. Din studieplan görs upp utifrån dina behov och önskemål.

GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET

För att få grundläggande behörighet till yrkeshögskola (innehåller de gymnasiegemensamma ämnen som ingår i yrkesexamen från gymnasieskolan) behöver du uppnå kunskaper motsvarande minst E-nivån i följande kurser:

• Svenska 1
  • Engelska 5
  • Matematik 1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Historia 1a1

GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA

För att få grundläggande behörighet till högskola (innehåller de gymnasiegemensamma ämnen som ingår i examen från studieförberedande program i gymnasieskolan) behöver du uppnå kunskaper motsvarande minst E-nivån i följande kurser:

• Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Historia 1a1

SÄRSKILD BEHÖRIGHET

Du kan även välja att studera fler ämnen/kurser som kan ge dig särskilda behörigheter för att söka utbildningar som kräver detta. Vi erbjuder matematik 2 och uppåt, psykologi 1, samhällskunskap 2 och historia 1a2. Hos oss kan du även studera två olika hälsokurser, en mot mental hälsa och en mot kost och rörelse, samt en kurs inom kommunikation.

STUDIEOMDÖME ISTÄLLET FÖR BETYG

Efter minst två terminers studier på heltid får du ett studieomdöme. Om du dessutom har fått grundläggande behörighet och har totalt tre års heltidsstudier på gymnasienivå, kan du söka in till högre studier på yrkeshögskola eller högskola i den så kallade folkhögskolekvoten. Då är det omdömet som avgör om du blir antagen på utbildningen du sökt. Gör du dessutom ett högskoleprov kan det ge dig ytterligare möjligheter att bli antagen, eftersom du då även söker inom den kvoten. Att ha uppnått grundläggande behörighet är också en stor fördel när du ska söka arbete.

ANSÖK

Om det är problem att göra ansökan eller om du behöver hjälp av annan anledning går det bra att kontakta skolan via telefon eller mejl.

Mejl: info@oskarshamnsfolkhogskola.se

Om du mejlar, skriv namn, telefonnummer och vilken utbildning du vill söka till så kontaktar vi dig.

Ansökan till höstterminen 2021 är öppen.

Ansökningsförfarandet

• Du fyller i ansökan som finns här på hemsidan och bifogar kopior på betyg från SFI, grundskolan, gymnasieskolan och eventuell utländsk examen eller motsvarande.
  • Skolan bekräftar att ansökan inkommit och bokar tid för intervju.
  • Intervju
  • Besked om antagning, reservplats eller avslag skickas till alla sökande.

Du ska ha fyllt 18 år eller ska fylla 18 år under det kalenderår kursen börjar.

Du ska ha grundläggande behörighet

Hör av dig om du undrar något eller vill göra ett studiebesök hos oss. Vi tar gärna emot dig för samtal och rundvandring på skolan. Om du vill kan du även följa undervisningen under någon eller några dagar.

Maria Bergqvist
Utbildningsledare